Hoogsensitief en yoga

Hoogsensitief betekent dat je gevoeliger bent voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. De huidige maatschappij is extreem prikkel-rijk en onvoorspelbaar geworden, met een hoog levenstempo op diverse domeinen. Wanneer je dan ook nog eens extra open staat voor het opnemen van allerhande prikkels, stemmingen etc., dan kan het gebeuren dat de geest wel van alles wilt opnemen maar het niet lukt vanwege te veel prikkels.

Deze overprikkeling kan bij jonge kinderen, tieners, volwassenen en ieder ander voorkomen. Al lijken sommigen hier extra -hoog- gevoelig voor.

 

Bij jonge kinderen kan de overprikkeling zich laten zien in een drukker, luider, opgewonden gedrag, aan dingen beginnen prutsen, snel beginnen schreeuwen,…

 

Het is hierbij belangrijk het kind, zo snel mogelijk uit deze ‘staat’  van overprikkeling te halen. Dit om erger te voorkomen maar ook om te zorgen dat het kind zich zelf bewust wordt dat het overprikkeld is en dat deze staat niet optimaal is.

Wanneer mogelijk, is het goed het kind even van zoveel mogelijk prikkels weg te halen en het bijvoorbeeld naar een rustige omgeving te brengen.

Om overprikkeling te voorkomen helpt het om kinderen en jongeren weerbaar te maken voor dergelijke prikkels en ze middelen aan te reiken hier mee om te gaan.

 

Individuele kinderyoga voor HSP'ers helpt hierbij.